VMDK: Továbbra sem érvényesítik az egyenrangú nyelvhasználatot a tartományi parlamentben

2017. szeptember 4. [21:05]

Csonka Áron
Fotó: Rúzsa Mária

Az egyenrangú nyelvhasználatra vonatkozó indítványát még májusban átadta a VMDK a tartományi képviselőházban, de mostanáig sem történt érdemleges előrelépés az ügyben, számolt be hétfői zentai sajtótájékoztatóján Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke

Csonka Áron sajnálatos eseménynek nevezte a tartományi képviselőház 14. ülésén történteket, amikor is elfogadták azt a rendeletet, amelynek értelmében a tartományi képviselőházban és bizottságaiban csak az ülésekről való értesítéseket és a napirendi pontokat fordítják le a kisebbségek nyelvére, továbbá a tartományi Hivatalos Lapban is ezentúl csak az általános részt fogják kiadni a nemzeti közösségek nyelvén. A VMDK által több mint 90 napja beadott javaslattal kapcsolatban mostanáig nem történt előrelépés, véli Csonka.

A jelenlegi helyzetben csak részlegesen valósul meg az egyenrangú nyelvhasználat a tartományban. Vajdaságban hat nyelv van hivatalos használatban, legalábbis papíron, hiszen ezzel a módosítással teljesen más lesz az eddigi pozitív gyakorlat. Eddig a VAT Hivatalos Lapjában közölt tartalom egyformán elérhető volt az összes hivatalos használatban lévő nyelven. Csonka Áron kiemelte, hogy megszegték az egyenrangú és teljes körű nyelvhasználatra való jogot, az egyenrangú tájékozódásra való jogot, valamint a Szerbiai Alkotmány által is szavatolt szerzett jogok ellen is vétettek.

A nemzetek egyenrangúságával foglalkozó parlamenti bizottság nem szavazta meg a VMDK indítványát, mivel szerintük a fordítószolgálat nincs felkészülve ekkora munkára. Csonka Áron szerint teljesen érthetetlen módon a hatalmi koalíciót támogató kisebbségi pártok is helyeselték ezt a jogaikat sértő rendeletet.

A VMDK vezetőjének szavai szerint tovább viszik az ügyet, Magyarországon és az Európai Parlamentben is hangot adnak az itteni kisebbségi jogok megsértéséről.

Rúzsa Mária

Forrás: Vajdaság Ma

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél