DZVM: Nema ravnopravne upotrebe jezika u Skupštini Vojvodine

5. septembar 2017. [9:46]

 

Fotó: Rúzsa Mária

- DZVM je još u maju predao svoj predlog koji se odnosi na ravnopravnu upotrebu jezika, ali se nije desio nikakav napredak što se toga tiče - rekao je na konferenciji za medije u Senti Aron Čonka, predsednik Demokratske zajednice vojvođanskiuh Mađara (DZVM), a prema izveštaju dopisnice "Vajdašag ma".

Čonka je rekao da je ono što se desilo na 14. sednici Skupštine Vojvodine za žaljenje, jer je prihvaćena odluka da se u pokrajinskoj skupštini i njenim odborima na jezike manjina prevode samo obaveštenja o sazivanju sednica i tačke dnevnog reda i da će se u pokrajinskom službenom listu i dalje samo opšti deo izdavati na jezicima nacionalnih zajednica - prenela je dopisnica Maria Ruža.

Predsednik DZVM je istakao da se ravnopravna upotreba jezika u pokrajini sada samo delimično obezbeđuje, da je u Vojvodini u službenoj upotrebi - na papiru - šest jezika, ali da će ovom izmenom dosadašnja pozitivna praksa biti drugačija. Do sada je sadržaj službenog lista AP Vojvodine bio dostupan jednako na svim službenim jezicima. Čonka je istakao da je povređeno pravo na ravnopravnu i potpunu upotrebu jezika, kao i stečena prava garantovana Ustavom Srbije.

Skupštinski odbor za ravnopravnost nacionalnih zajednica nije izglasao predlog DZVM, jer je - kako je rečeno - skupštinska prevodilačka služba nespremna na taj obim posla.

Predsednik DZVM je istakao da je potpuno nerazumljivo to što su i manjinske partije koje podržavaju vladajuću koaliciju bile za odluku kojom se krše njihova prava.

DZVM će ovaj slučaj izneti i u Mađarskoj i pred Evropski parlament - izvestila je dopisnica "Vajdašag ma".

Izvor: Vajdaság Ma

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél