DZVM: SVM na mala vrata uvodi miloševićevu politiku

18. mart 2015. | 18:21 → 23:02 | Izvor: RTV

NOVI SAD - Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) oštro je danas osudila "politikanstvo Ištvana Pastora i njegove stranke prikazane u skupštinskom procesu o takozvanim trardicionalnim simbolima Vojvodine". ...
DZVM je u saopštenju za javnost Pastora i Savez vojvođanskih Mađara optužio da su, "rukovodeći se usko stranačkim interesima, pružili podršku istorijski gledano dosta diskutabilnom predlogu takozvanog tradicionalnog simbola Vojvodine".

"U želji da se dodvore svojim koalicionim partnerima na republičkom nivou, oni su se pridružili onim političkim grupacijama u skupštini Vojvodine koje bi da na mala vrata ponovo uvedu miloševićevu politiku prema pokrajini, po principu gde ja stadoh, ti produži", navodi se u saopštenju.

Tanjug (Jaroslav Pap)

DZVM smatra i da posmatrano iz ugla mađarske zajednice podrška Ištvana Pastora i SVM ovom predlogu nosi sa sobom još težu poruku, a to je "poruka dobrovoljnog pristanka na prekrajanje istorije i pokušaja brisanja iz kolektivne svesti ovdašnjih Mađara nekadašnje državnosti na ovim prostorima, ali i autohtone povezanosti sa vojvođanskom ravnicom".

"Podesećamo da se ova stranka do sada u svojim javnim nastupima prikazivala kao jedini zaštitnik autonomije Vojvodine, u kampanjama se zalagala za njenu široku autonomiju i za poštovanje ustavom zagarantovanog minimuma od sedam posto. U stvarnosti od njih smo u skorije vreme videli samo da su glasali za Statut koji smanjuje autonomiju Vojvodine, da su dali podršku republičkom budžetu koji ne sadrži obaveznih sedam posto prema vojvođanskom budžetu", piše u saopštenju DZVM-a.

Bez obzira što Skupština Vojvodine juče na sednici nije donela odluku o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Autonomne pokrajine Vojvodine, prema novom statutu Vojvodine iz 2014. godine, zvanični simboli Vojvodine ostaju oni, koji su u upotrebi već 10 godina, ali novim statutom još prošle godine usvojeni i tradicionalni simboli.

Prema mišljenju, Tamaša Korheca, profesora prava ovo utiče samo na to da se odlaže samo odluka o načinu korišćenja tradicionalnih simbola.

Korhec ističe da je parlamentu Vojvodine još pre godinu dana istekao rok da usvoji odluku o korišćenju tradicionalnih simbola.

"U vezi postojanja i sadržine tih simbola ne postoji nikakav spor statut je uredio kako ove redovne tako i ove istorijske simbole. Njihov izgled nije sporan, ono što sad nedostaje jeste u kojim prilikama će se pojaviti pored ovih redovnih simbola koji simbolizuju Vojvodinu i ovi istorijski simboli", smatra on.

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél