Proglašena lista „DZVM – Čonka Aron"

24. septembar 2014.

Ilija Tatić Politika

Republička izborna komisija proglasila je drugu listu za izbore za Nacionalni savet Mađara koja nosi naziv „Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara – Čonka Aron" . Predstavnici ove liste tvrde da će im glavni zadatak biti borba za punu kulturnu autonomiju Mađara.

Na izborima za Nacionalni savet Mađara birači će moći da se opredele za dve opcije – Mađarsku slogu koju predvodi SVM i listu DZVM. Naglašavajući razliku između ove dve opcije, predsednik DZVM-a Aron Čonka kaže da su prešli dug put do ovog trenutka ali da nisu i dalje u istoj poziciji kao njihovi konkurenti koji imaju tajne baze podataka o tome ko se sve nalazi na posebnom biračkom spisku pa su im i predizborne radnje olakšane.
Aron Čonka, preds. DZVM

„Uspeli smo da izdržimo na ovom putu iako su nas u svakom momentu sprečavali i pokušali da nas sputaju na ovom putu. Dešavalo se da kad zatražimo overivača potpisa baš taj overivač ode na godišnji odmor i da nema zamene dok su drugima bez problema obezbeđivali overivača ili zamenu."
Lista „DZVM- Aron Čonka" obuhvata 35 kandidata, koliko članova ima MNS a prvi na listi je Ištvan Tari a slede Ištvan Bačkulin, Marta Odri Horvat, Silard Almaši, Karolj Vicei i drugi. Na listi su intelektualci, predstavnici civilnih organizacija i ljudi od integriteta, smatra Aron Čonka koji je 35-ti na listi jer kako kaže, značajnijom ulogom u MNS može doći u sukob interesa.

DZVM nije učestvovao na prošlim izborima za Mađarski nacionalni savet te nisu uticali na tokove u toj instituciji ali se ostvarilo sve negativno što su i pretpostavili. Stanje u mađarskoj zajednici kao i životni standard Mađara se pogoršao pa je sada momenat da se stanje popravi kroz institucionalni rad. Prikupljeni potpisi im ukazuju da se stvari trebaju i mogu menjati.

Aron Čonka, preds. DZVM
„U ovom momentu nam je samo jedan cilj bio pred očima i zato smo se i upustili u ovu izbornu trku a to je da se očekuje i druga izmena Zakona o nacionalnim savetima. Mi sada želimo da uđemo u MNS i da jednom inicijativom iz samog MNS utičemo na to da se taj Zakon kreće u pravcu koji bi obezbedio punu i pravu autonomiju za Mađare i za ostale nacionalne zajednice u Vojvodini."

 

 

Aron Čonka, DZVM, Izbori za Nacionalne savete, Mađarski nacionalni savet

Izvor: RTV City, Subotica

 

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél