Néhány szó a szerbiai részarányos foglalkoztatásról

2015. december 30.

A VMDK Hírmondóban egyszer már rámutattunk hogyan spinnel a kisebbségi kormánypárt parlamenti képviselője, frakcióvezetője  a részarányos foglalkoztatással.

Most ismételten rá kell mutatnunk a nyilvánvaló manipulálására.

A köztársasági parlamenti képviselő 2015. december 9-én, a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta a szerb parlament megszavazta a kisebbségi kormánypárt a végrehajtásról szóló új törvény javaslatára és a közjegyzősségről szóló törvény módosítási javaslatára benyújtott módosítási indítványait.

Javaslataik  arra vonatkoztak, hogy „a végrehajtók, a végrehajtók helyetteseinek, valamint a közjegyzők kinevezésének a folyamatában figyelembe kell venni az adott helyi önkormányzat lakosságának nemzeti összetételét, illetve a hivatalosan használatban levő nyelveket”.

Szerinte az előbbiekhez képest  a korábbi és továbbra is hatályban maradó előírásokhoz képest, az változott, hogy eddig a végrehajtók helyetteseire vonatkozóan nem létezett ez a kötelezettség.

Az újság első oldalas cikkében,  nagy gőzzel beharangozott "siker" ellenére, mi nem értjük mi is itt az újdonság? Ha eddig is benne volt a hatályos törvényekben, akkor a helyettesekre is csak azt kell alkalmazni amit már a vezetőkre is alkalmaznak!

Ha meg marad minden a régiben, akkor hogyan beszélhetünk előrelépésről?

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szerint az igazi előrelépés az volna ha a képviselő úr konkrét, kötelező jellegű, büntető intézkedésekkel ellátott mechanizmusokat javasolna az  igazságügyben és a közigazgatásban  dolgozók, a közjegyzők és a végrehajtók részarányos foglalkoztatására.

Mert a jelenlegiek szerint 2016. január elsejétől induló leépítések nem kerülik el a közszférában dolgozó magyarokat. Elbocsájthatják őket mint bárki mást, ami kihatással lehet az amúgy is alacsony százalékban foglalkoztatott közalkalmazottak és tisztségviselők számbeli csökkenésére.

A nemzetiségi arányok jegyzékének vezetését pedig- önkéntes bevallás alapján- csak 2016. szeptemberétől kezdenék, semmilyen garancia nélkül a részarányosság elve alapján szavatolt kisebbségi helyek kötelező feltöltésére, illetve nem lát elő büntető rendelkezéseket arra az esetre ha a munkahelyek betöltésénél nem tartják be az „előnyjog”alkalmazását.

Ha megtörténne ezeknek a hiányosságoknak a kiküszöbölése, akkor azokra valóban azt mondhatnánk, hogy az igazi előrelépés és újdonság a szerbiai jogrendben. Addig csak olcsó politikai poénokról és médiai manipulációról beszélhetünk.

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél