A Szabadkai Rádió esete kimutatta a kisebbségi kormánypárt politikai kudarcát. Mit csinálnak a kormányban? Ez volna a "sikeres" érdekképviselet?

2015. október 23.

Folytatódik a délvidéki magyar sajtó kálváriája.
Amikor napi szinten egy-egy médium a süllyesztőben végzi, akkor nem beszélhetünk a "magyar nyelvű tájékoztatás jelenlegi szintjének megőrzéséről", de a magánosítási modell sikerességéről sem.
A magánosítás utáni finanszírozási rendszer sem szavatolja a nemzeti közösségek szerzett jogait a tájékoztatás területén.
Ha ez így van, akkor meg mit is csinál a kisebbségi kormánypárt a szerbiai kormányban? Ez volna az a "sikeres" érdekképviselet?

Tovább fokozódik a délvidéki magyar sajtó kálváriája. A napokban a kisebbségi kormánypárt írásban elismerte nem áll szándékában segíteni az önálló Szabadkai Rádió megmaradását. Még alapítvány formájában sem. Csak a Pannon Alapítványba való beolvadást támogatják, hiszen ezért hozták létre. Arról meg már mindenki tudja milyen a Pannon szerkesztéspolitikája. Egy párt, egy vezér, egy hang, egy vélemény. Közösségi szerep? Erre már nem adunk a magyarországi adófizetők forintocskáiból!

A kisebbségi kormánypártnak úgy tűnik fontosabb a vélt belső ellenzék aláírásgyűjtését elmarasztalni, mint a délvidéki magyarság számára menteni a menthetőt. Közleményükben azt sugallják az aláírásgyűjtés valójában a polgárok adatainak "halászását" szolgálja. Bagoly mondja verébnek. Mert ha valaki tudja hogyan kell azt csinálni, hát ők azt biztosan tudják! Bebizonyították. Nem is egyszer.

De a vélt belső ellenzék sem adja magát! Ugyanis, minap átadták a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) hivatalának a 6600 támogatói aláírást (igaz a Szabadkai Rádió nevében, de a rádió újságírói szép számban csatlakoztak a mutyilistás párt vélt belső ellenzékéhez. A petíciót átadó újságíró is közöttuk van.) azzal a felszólítással, hogy a MNT elnöke azonnali hatállyal hívja össze és a hét végéig tartsák meg a Magyar Nemzeti Tanács rendkívüli ülését, amelyen fogadjanak el határozatot a Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány létrehozásáról és ezen keresztül szavatolják a Szabadkai Rádió műsorainak változatlan formájában történő további sugárzását.

Így egy igazán érdekes helyzet alakult ki. A mutyilistás párt hivatalosan nem támogatja a Szabadkai Rádió megmaradását, de a kisebbségi kormánypárt testületeiben ülő, magasrangú tisztségviselőkön (akik egyben a vélt belső ellenzék köreiben is jelen vannak) keresztül bírálja saját "meggyőződéses" álláspontját. Nem tudathasadásos állapot ez?

Szerencsére nem kellett sokat várnunk a Magyar Nemzeti Tanácsban regnáló kisebbségi kormánypárti többség válaszára. Szégyenteljes jogi csiki-csuki játékba kezdtek és (el) hárították a petíció általi nyomást. Az MNT elnökének közleménye szerint " a rádió munkatársai fordúljanak az alapítóhoz" (Szabadka város- a szerz.megjegyzése) mert ők "továbbra is az MNT döntéseinek szellemében szeretne eljárni". Magyarán, eltemetik a Szabadkai Rádiót.

Azonban a Szabadkai Rádió esete igen tanulságos. Mert nem csak arra mutat rá, hogy a MNT fogatlan oroszlán, hanem szemléltető oktatás keretében kimutatja a mutyilistás párt politizálásának sikertelenségét.

Ugyanis, a Szerb Haladó Párttal (SNS) 2014. április 27-én aláírt koalíciós szerződés nyolcas pontja alatt, a Kisebbségi jogok című fejezet, f. szakasza alatt abban állapodtak meg koalíciós partnerükkel, hogy:
"f) Az új médiatörvény-csomag biztosítani fogja a magyar nyelvű tájékoztatás jelenlegi szintjének megőrzését. A kisebbségi nyelven is sugárzó helyi elektronikus médiumok privatizációjának modellje és a magánosítás utáni finanszírozási rendszer szavatolni fogja a nemzeti közösségek szerzett jogait a tájékoztatás területén; "

Amint azt a gyakorlatban tapasztaljuk ennek a szöges ellentéte történik. Amikor napi szinten egy-egy médium a süllyesztőben végzi, akkor nem beszélhetünk a "magyar nyelvű tájékoztatás jelenlegi szintjének megőrzéséről", de a magánosítási modell sikerességéről sem.

A magánosítás utáni finanszírozási rendszer sem szavatolja a nemzeti közösségek szerzett jogait a tájékoztatás területén.

Ha ez így van, akkor meg mit is csinál a kisebbségi kormánypárt a szerbiai kormányban? Ez volna az a "sikeres" érdekképviselet?

Dokumentumok:
http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/2763/VMSZ-Meltatlan--34politikai-haszonszerzesi-kiserlet34-a-Szabadkai-Radio-korul-kialakult-helyzet.html
http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/2764/Reagalas-a-Vajdasagi-Magyar-Szovetseg-elnoksegenek-oktober-14-ei-kozlemenyere.html
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19214/Atadtak-a-peticiojukat-a-Szabadkai-Radio-beolvasztasa-ellen-tiltakozo-ujsagirok.html
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19220/MNT-A-peticiot-a-Szabadkai-Radio-alapitojanak-kell-atadni.html
http://www.vmsz.org.rs/sites/default/files/user-images/koalicios_szerzodes_.pdf

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél