Botrány Szarajevóban, azaz Vučić esete a latin betűkkel

2014. június 5.

Szerbiában egyre erőteljesebben beszélnek az árvizek körül tapasztalt mulasztásokról. Az újságírók, jogosan követelik az aktuális állami vezetőktől a felelősség vállalást. Emberi életek, hatalmas vagyon ment tönkre miattuk. Az aktuális hatalom válasza ezekre a felvetésekre a lehető legrosszabb volt. Először úgy döntöttek eltusolják és agyonhallgatják a történteket, ami a mai világban lehetetlen. Majd az internetet és a sajtót elkezdték cenzúrázni ami miatt az ombudsman, az EBESZ (már az EBESZ honlapját is támadás érte), újságíró egyesületek és minden magát demokratának valló ember hangosan tiltakozott. Az egész eset sokakban felidézte azokat a miloševići korszakban tapasztaltakat, amikor a mostani miniszterelnök volt a tájékoztatási miniszter. Sokan már azt a kérdést teszik fel, hogy Szerbia kezd-e visszacsúszni a kilencvenes évek diktatúrájába, illetve abban vagyunk-e már, vagy Szerbiában is egyfajta putyinista nábobos politikai despotizmus üti fel a fejét.

Ilyen körülmények között nem is csoda, hogy sokuknak elkerülte a figyelmét Boris Dežulović horvátországi újságíró kiváló cikke (2005-től Belgrádban él) a Peščanik (Homokóra) internetes portálon. Az Amnezija Aleksandra Vučića (Aleksandar Vučić amnéziája) c. írásában részletesen ecseteli mi mindent tett a seselyista radikális Vučić és rámutat arra, hogy ezek az események milyen gyorsan „estek ki" az emlékezetéből (ettől az a rosszabb, hogy ez Szerbia polgáraival is megtörtént), azonban említést tesz egy hatalmas botrányról ami Aleksandar Vučić boszniai látogatásán történt. Ő ezt is, stílusosan ecsetelve az eseményeket, a már említett „emlékezet kiesésnek" tulajdonítja, de attól ez nagyobb figyelmet érdemel.

Ugyanis, Vučić Szarajevóban úgy szerette volna bemutatni magát mint olyasvalaki aki nagy barátja a boszniai államnak és népének. Egész dicshimnuszokat zengett az örök barátságról, testvériségről,jó szomszédi viszonyokról és egyéb elcsépelt szóvirágok használatával. A bosnyákok, akik még emlékeznek Vučić szrebrenicai nyilatkozataira, tágra nyílt szemekkel csak néztek mint a moziban. És ekkor egy újságíró kisördög megkérdezte a szerbiai miniszterelnököt, hogy ha már azt állítja,hogy a múltra pontot tett és elismerte tévedéseit és mostanára már megváltozott, akkor miért van a Szerb Haladó Párt Fehér Könyvnek nevezett pártprogramjában az a cél, hogy a boszniai Szerb Köztársaságot egy nap Szerbiához csatolják? Akkor most Nagy-Szerbia helyett Közép-Szerbia a cél?

Valószínű, hogy Vučić megérezte, ebből még baj lehet és mielőtt a sajtó elé állt volna (ahogyan az később kiderült) hazatelefonált és elrendelte a pártprogram erre vonatkozó pontjának törlését, majd miután ezt leellenőrizte az interneten, szokásához híven elkezdte (ki)oktatni a boszniai újságírókat és lobogtatni a Fehér Könyvet.

Igen ám! De annak a fránya szerb nyelvnek, a "patrióta" cirill betűs változata mellett, még mindig van egy "kevésbe patrióta" latin betűs írásmód ami még most is használatban van. Ráadásul a Szerb Haladó Párt honlapjának is van latin betűs változata és ott is megtalálható az a pártprogram, amelyben, láss csodát, ott volt a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia egyesítésére irányuló célkitűzés! Most mit is csináljon az ember ha a pártjában csak a "patrióta" írásmód számít? Piruljon? Kérjen bocsánatot? Mondjon le a közvélemény ámításáért? Egyiket sem. A miniszterelnök úr egy kézlegyintéssel és egy jól begyakorolt mondattal elintézte az egészet. Az már régen volt, öt évvel ezelőtt (sic!).

Amint a fenti eset is tanúsítja Szerbiában kemény nemzeti kripto-soviniszta restauráció történt. Számunkra ez már a látottak kategóriájába tartozik és nem számít meglepetésnek. Azonban ez a történet egyenesen rámutat a jelenlegi szerbiai hatalom jellegére. Az igazi szándék elmaradása, kettős beszéd , diktatórikus vezetési módszerek és populizmus minden mértékben. A kormányzatot támogató kisebbségi párt meg ehhez segédkezik. Vezetősége hallgat. Pedig most az egyszer kíváncsiak volnánk a véleményükre.

VMDK PRESS

Dokumentumok:
1. http://www.autonomija.info/boris-dezulovic-amnezija-aleksandra-vucica.html

Köszönjük, hogy elolvasta a VMDK HíRMONDÓT!

 

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél