Egy autonómia tanácskozásról

2014. június 3.

A média tudósítása szerint Palicson tudományos tanácskozás lesz a területi és nem területi autonómia téma kapcsán. Szervezői a Magyar Nemzeti Tanács és az Union Egyetem kötelékébe tartozó Dr. Lazar Vrkatić Jogi és Üzleti Tanulmányok Kara, akik még egy felhívást is intéztek a közvélemény felé, tömegesítési szándékkal. Ez dicséretre méltó dolog (volna), hiszen itt a déli végeken az autonómia témáját, főleg a magyar területi autonómia témáját, mellőzik vagy kerülik a közbeszédben, a közéleti szereplők és pártvezetők meg szöknek tőle mint sátán a szentelt víztől. Pedig egy jó vita, véleménycsere, közös állásfoglalásra jutás nem ártana. Ellenkezőleg, előrébbre vinné közösségünket, mert sok a tévhit a magyar autonómia követelése kapcsán, a magyarok és a szerbek soraiban egyaránt.

L' art pour l' art

Azonban ha az ember „belekapar" a tanácskozás felvezetőjébe azt kell tapasztalnia, hogy ismét egy látszattevékenységről van szó. Egyrészt azért mert maguk a szervezők korlátokat állítanak az esetleges résztvevők felé. A közembernek az az érzése támad mintha a jogászok egy külön kasztot képeznének. Mert mit is mondanak a szervezők kiket várnak és mi a tanácskozás célja?

„Elsősorban jogászokat várunk, de a részvétel nyitott minden érdeklődő számára, akinek az igazságszolgáltatásban, közigazgatásban és rokonterületeken való munkája során az autonómia terén szerzett új ismeretek hasznosak lehetnek."

„ A résztvevők idén is tudományos előadásokat hallgathatnak meg magyar nyelven szerbiai és magyarországi jogi professzoroktól, illetve kutatóktól, melyek révén a résztvevők gyarapíthatják mind jogterminológiai mind szakmai ismereteiket. A tanácskozáson ismertetett nemzetközi, európai és szerbiai autonómia-modellekkel foglalkozó esettanulmányok kétségtelenül új információkkal szolgálnak majd mind a tudományban mind a gyakorlatban tevékenykedő jogászoknak."

Kevesebb borkóstolót és színházat, több autonómiát!

Szerény véleményünk szerint ezekkel a mondatokkal csak az a baj, hogy az autonómia nem csak a jogászokat érinti és általában nem a jogászok, hanem az "egyszerű" polgárok szokták kivívni a közösségük számára. És itt jövünk a másik tragédiánkhoz. Délvidéken a közéletünket nagy mértékben jogászok irányítják. Jogi gondolkodásukból eredően (valaki azt mondaná megfelelési kényszerből) mindig az aktuális törvényes keretből indulnak ki,ami egy bürokrata gondolkodási módozatra utal. Mert jobb egy rossz törvény mint semmilyen. Azonban, figyelmen kívül hagynak néhány tényt: a törvényeket emberek írják és hozzák meg, miután megfogalmazták, illetve megvalósították politikai céljukat. A politikai célok megfogalmazásához meg jövőképpel rendelkező politikusok kellenek. Nem jogászok. Kettejük ötvözete végzetes következményekkel járhat. Mert egy törvény csak addig jó amíg annak értelme van és ameddig a közösség javát szolgálja. Így van ez az autonómia esetében is.

Más vélemények is kellenek!

Másrészt, az egész tanácskozás nem kétirányú és úgy van megszervezve, hogy egy gramm esélye sincs arra, hogy a tanácskozás résztvevői bármit is kérdezhessenek az előadóktól vagy esetleg elmondják véleményüket egy-egy témakörről vagy újakat vessenek fel (ami valójában egy igazi tudományos tanácskozásnak a lényege). Legalábbis erre lehet következtetni a közzétett programtervezet alapján. Az előadók és a témák a szokásos kisebbségi kormánypárti mintázatok alátámasztására, igazolásuk mentén lettek kiválasztva. Mintha a szervezők attól félnének, hogy egy „külsős" felszólalása romokba dönthetné gondosan felépített elefántcsonttornyukat.

Hogy még szebb legyen a helyzetkép, minden érdeklődőt csak akkor várnak ha befizette az 5000 dináros részvételi díjat, ami valljuk be, a mai világban sokak számára jelentős összeg. Ez a kikötés felérhet akár egy kizárásos oknak is. Ennyit a tanácskozás "nyitottságáról" minden érdeklődő számára.
VMDK PRESS

Dokumentumok:
http://www.mnt.org.rs/1030-Teruleti-es-nem-teruleti-autonomia-tudomanyos-tanacskozas

Köszönjük, hogy elolvasta a VMDK HíRMONDÓT!

 

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél