Óbecse


Februári árengedmény májusban vagy május 40-ben?

A szerb államelnök javaslatára a Szerb Villanygazdaság rendkívüli engedményeket alkalmaz a háztartások februári villanyáram fogyasztására.

A takarékos fogyasztásért 30 százalékos kedvezmény jár a háztartások kategóriájában, de a megvalósítás feltételei kíméletlenek: a februári villanyáram átlagos napi fogyasztása 15 százalékkal kell, hogy kisebb legyen a januári - különben is melegebb hónap - napi átlagfogyasztásánál, a háztartásoknak nem szabad, hogy legyen elmaradt tartozásuk és a februári tartozást is időben kell törleszteni.

A szociális engedményt februári hónapban, a szociális segélyre – anyagi juttatásra jogosult családok-háztartások tudják megvalósítani, de csak 450 kWh elfogyasztott villanyáramig.

A kivételezett szociális támogatás kategória alatt pedig azt értelmezik, hogy a család-háztartás havi bevétele nem haladja meg a szociális segélyre – anyagi juttatásra jogosult családok-háztartások megvalósítási küszöb kétszeresét, de csak 350 kWh elfogyasztott villanyáramig.

Ebben a két kategóriában - függetlenül a villanyáram fogyasztásától – a februári hónapban nem fizetik az illetékeket a mérőhely és az elszámolt erő után. Az eddigi villanyáram tartozás törlesztése nincs feltételezve a februári számla esetében. A 450 kWh és a 350 kWh fölötti villanyáram fogyasztást pedig megszokott módon engedményezik: a 35 százalékos, 18,89 százalékos (350kWh fogyasztásáig), 5 százalékos (időben történő számlatörlesztésért) valamint a rendkívüli engedményt alkalmazzák (a racionális fogyasztásért).

A Szerb sajtóban megjelent adatok szerint ez legalább 102.000 szociálisan veszélyeztetett családot érint.

Hamarosan érkeznek a februári számlák. A napokban Óbecsén már 3.000,00 dináros tartozásért is kikapcsolják az áramszolgáltatást. Kérdésünkre, hogy hogyan, mikor és mi módón lesz a rendkívüli engedmény megvalósítva az Elektrovojvodina és a szociális központ illetékesei Óbecsén csak a vállukat vonogatták!

Úgy tűnik, ez egy újabb kampányfogás. Aki tudja és kéri, talán visszamenőleg majd májusban kiérdemli, aki nem hát vessen magára.

Óbecse, 2012. március 2.

VMDK óbecsei tagozat

 

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél