Nyilatkozatot az 1944/45-ös kivégzések elítélésérő

.„Tíz vajdasági magyar civil szervezet és három magyar párt január végén nyílt levében kérte fel Pásztor Bálintot, a Szerbiai Képviselőház kisebbségi frakciójának vezetőjét, hogy kezdeményezze a 65 évvel ezelőtti magyarellenes megtorlások parlamenti elítélését, amit a képviselő úr simán elutasított" – olvasható kilenc civil szervezet, valamint a VMDK, a VMDP és az MPSZ tegnapi közös felhívásában, amelynek apropójául Boris Tadić államfő július 11-i, potočariban tett látogatása szolgált, ahol Szerbia elnöke immár második alkalommal helyezett el koszorút a srebrenicai áldozatok emlékhelyén.

„1944/45-ben Vajdaságban több tízezer magyart embertelenül megkínoztak, majd kivégeztek. Száraz, de fájdalmas tény, hogy Szerbia és Magyarország elnökei négyszeri meghívás ellenére sem jelentek meg az áldozatokról való halottak napi megemlékezéseken.

A történelmi igazságtétel és a két nép megbékélése, valamint a hozzátartozók megnyugvása megköveteli annak beismerését, hogy Vajdaságban is népirtás történt. Eljött az ideje, hogy a politikai viszonyok ilyen irányban változzanak.

Alulírottak felkérik a Vajdasági Magyar Szövetséget, a Magyar Remény Mozgalmat, a Magyar Nemzeti Tanácsot, a civil szervezeteket és magánszemélyeket, hogy támogassák egy olyan nyilatkozat elfogadását a szerbiai parlamentben, amely elítéli az 1944/45-ös kivégzéseket, eltörli a vajdasági magyarokra kimondott kollektív bűnösséget, biztosítja az áldozatokról való méltó megemlékezés jogát, és a hozzátartozók kárpótlását" – áll többek között a Papp Ferenc, mgr. Bozóki Antal, Matuska Márton, Nagy Margit, Margit Zoltán, Matuska Mária, Kiss Igor, Kovács László, Ágoston András, Tari István és Rácz Szabó László által aláírt felhívásban.

Forrás:

Magyar Szó

http://www.magyarszo.com/fex.page:2010-07-16_Nyilatkozatot_az_1944_45-os_kivegzesek_eliteleserol.xhtml

 

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél