Tovább romlanak a választási feltételek

A szerbiai hatalom nem hogy javít, hanem egyre inkább ront a választási feltételeken. Hogyan ruházható rá egy civil szervezetre az a döntés, hogy megszabja, melyik párt képviseli az adott nemzeti közösséget és melyik nem?

Mint ismeretes Szerbiában a kisebbségi pártokra az úgynevezett "természetes küszöb" vonatkozik, nem kell meghaladniuk a 3-5% terjedő cenzust, hanem kedvezőbb feltételek mellett juthatnak parlamenti mandátumhoz. Ezt akarja most felülírni a hatalmi koalíció.

 

KÖZLEMÉNY

 

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) megrökönyödve fogadta azt a hír mi szerint a szerbiai hatalom néhány hónapra a többszintű választások előtt megváltoztatja a játékszabályokat és a többségi pártokra vonatkozó választási küszöböt 5%-ról 3%-ra csökkenti, illetve a kisebbségi pártok számára bevezeti azt a feltételt mi szerint be kell szerezniük az adott nemzeti tanácstól egy bizonylatot, amellyel igazolni tudják kisebbségi státuszukat ha a választásokon szeretnének indulni és a későbbiekben az ebből eredő jogok szerint számolják el a megszerzett mandátumokat. 

Megértésünket tanúsítjuk az a szándék iránt, hogy szükség van olyan mechanizmusokra, amik lehetővé teszik a hamis kisebbségi listák kiszűrését és a természetes küszöbbel való visszaélések meggátolását, de azt valljuk ez a megoldás rossz és az elfogadásával csak tovább rontanak a választási feltételeken, megkérdőjelezik annak tisztaságát. 

Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a Nemzeti tanácsokról szóló törvény legutolsó változtatásai során a nemzeti tanácsok jogstátusát a civil szervezetek szintjére süllyesztették, valamint a nemzeti tanácsok megválasztása és megalakulása gyanús körülmények között történt, illetve azt, hogy a nemzeti tanácsok többségének irányítását átvették a hatalmi koalíció pártjai, vagy azok holdudvara (SNS, SPS, VMSZ) akkor jogosan merül fel az a kérdés mit is szolgálnak ezek a változtatások.

A hamis vlachok és a zöld oroszok kiszűrését vagy a jelenlegi politikai hatalomhoz simuló kisebbségi pártok bebetonozását és előnyben részesítését, illetve a hatalmi koalícióhoz nem "lojális" kisebbségi pártok ellehetetlenítését a választásokon való részvételben?

Hogy erről a másodikról lehet szó, meggyőződhettünk a VMSZ parlamenti képviselőjének minap adott nyilatkozatából, amiben a választási szabályok módosítását ismertette. Mert nekik már most világos, hogy a javasolt módosítás elfogadásával a gyakorlatban, markukban tartva a legitimitást nélkülöző Magyar Nemzeti Tanácsot (csupán 25% körüli választási részvétellel alakult civil szervezet), startban ellehetetleníthetnek minden közvetlen politikai riválist.

Elegendő megtagadniuk a bizonylat kiadását, és már ki is zárták a konkurenciát!

A fent említett tények alapján csakis arra a végkövetkeztetésre lehet jutni, hogy Szerbiában nincsenek meg a feltételek a szabad és tisztességes választásokra, ezáltal legitimitásuk sincs és (ezért is) bojkottálni kell őket.

 

Óbecse, 2020.02.04.

A VMDK elnöksége  

 

 

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél