A teljes és egyenrangú kisebbségi nyelvhasználatért a Vajdaságban

Kezdeményezés a VAT Képviselőház ügyrendjének módosítására

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége ( VMDK) meglátása szerint szükség van a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőház ügyrendjének módosítására mert a jelenlegi rendelkezések korlátozott nyelvhasználatot engedélyeznek.


A tartományi képviselőknek ugyan joguk van az ülés során szóbeli felszólalásra, valamint az írásbeli beadványok átadására kisebbségi nyelveken, de kisebbségi nyelven - külön képviselői kérelem alapján - csak az ülés összehívását és a napirendi pontok megnevezését kaphatják el.

A képviselőház ügyrendje egyszerűen nem irányozza elő azt a lehetőséget, hogy írásos formában kisebbségi nyelven (román, ruszin, szlovák, horvát, magyar) hozzá lehessen férni az ülés napirendjén szereplő anyagokhoz.

A képviselőházi bizottságok esetében ez a jog tovább csorbul, hiszen ott még az összehívást és a napirendi pontok megnevezését sem állítják ki kisebbségi nyelveken.

A VMDK véleménye szerint a képviselőház ügyrendje ezen rendelkezései korlátozzák a teljes és egyenrangú nyelvhasználat gyakorlati alkalmazását és ezért mielőbb módosítani kell őket. 

Ennek érdekében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége tartományi képviselője Csonka Áron 2017. 05.15-én határozat javaslattal fordult a vajdasági képviselőház elnökéhez azzal a céllal, hogy a soron következő VAT parlamenti ülésén napirenden szerepeljen a kérdéses szakaszok módosítása.

A VMDK politikai programja szerint anyanyelvünk teljes körű és egyenrangú használata olyan alapelv amiért folyamatosan küzdeni kell, mert ott ahol ez a jog megadatott, ott egyéb minket megillető jogokat is érvényre tudunk juttatni.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége őszintén reméli, hogy a VAT-ban lévő hatalmi többség ezúttal a gyakorlatban is kimutatja a pozitív törvények és az európai értékek melletti elkötelezettségét és megszavazza a javasolt módosításokat.

Óbecse, 2017. június 7.
VMDK Press

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél