MM-VMDK sajtótájékoztató: "Pásztor felszólítása a vetélytárs fizikai eltakarítására kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát"

Korhecz Tamás, a Magyar Mozgalom (MM) társelnöke és Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke mai sajtótájékoztatójukon a Közigazgatási Bíróság ítéletéről beszéltek, amely lehetővé teszi a Magyar mozgalom - hogy változtassunk! – Dr. Korhecz Tamás – VMDK elnevezésű önkormányzati jelöltlista választásokon való részvételét. A két politikus kitért az előzményekre, valamint a jelenség hátterére és súlyára.

Mint ismeretes, előzőleg az Óbecsei Választási Bizottság a VMSZ által benyújtott kifogás alapján megsemmisítette a szóban forgó jelöltlistát.

Korhecz Tamás szavai szerint precedens jellegű döntésről van szó, ugyanis a szerbiai többpártrendszer bevezetése óta sok minden történt (a média teljes kisajátításától kezdve a választási csalásokig), de olyan még nem, hogy valakit megakadályozzanak a választásokon való indulásban. Ez olyan, mintha az egyik százméteres síkfutó eltörné a vetélytársa mindkét lábát és egyedül tenné meg a távot - mondta.

Ha a Közigazgatási Bíróság nem helyezte volna hatályon kívül az Óbecsei Választási Bizottság döntését, az láncreakciót váltott volna ki, ugyanis kárba veszett volna az MM-VMDK koalíció által eddig begyűjtött több mint 15 ezer aláírás, vagyis más településeken is kérdésessé vált volna a választási szereplése.

Korhecz elképesztőnek minősítette a Tartományi Képviselőház elnökének (Pásztor István -n megj.) nyilatkozatát, miszerint az MM-et el kellene fizikailag takarítani. Ez a kijelentés egy portálon látott napvilágot.

A VMSZ tehát jogi és közigazgatási úton próbálta ellehetetleníteni a MM-VMDK koalíciót, de a bírósági ítéletnek köszönhetően ez nem sikerült neki. Ily módon a vajdasági magyarságnak immár végérvényesen van politikai alternatívája - hangsúlyozta Korhecz.

Csonka Áron, a VMDK elnöke kiemelte, hogy pártja ma ünnepli 25. születésnapját, de a Közigazgatási Bíróság döntése után úgy érzi magát, mintha másodszor született volna. Ő is rávilágított Pásztor nyilatkozatának súlyára.

Mint mondta, 2000 óta jelen van a szerbiai politikai porondon, de ilyen megnyilvánulásban még nem volt része. Szavai szerint a politikai ellenfél fizikai eltakarítására vonatkozó kijelentés valószínűleg kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát.

Egyébként Szabadkán nem lesz MM-VMDK lista, helyette a Maglai Jenő - Mozgalom a Polgári Szabadkáért lista indul az önkormányzati választásokon, amely ugyanakkor élvezi az említett koalíció támogatását.

2016.04.02.

www.delhir.info

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél