SAOPŠTENJE ZA ŠTAMPU

05. februar 2016.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) podržava napore mađarske vlade povodom programa za ekonomsko osnaživanje vojvođanskih Mađara. Zbog toga ne možemo podržati neodgovorno ponašanje Saveza vojvođanskih Mađara koja se rukovodeći svojim usko- stranačkim interesima ugrožava realizaciju ovog projekta.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara je svesna činjenice da stranka Ištvana Pastora pred predstojeće republičke, pokrajinske i lokalne izbore mađarskom biračkom telu ne može prikazati nikakve rezultate proisteklih iz učešća u republičkoj vladi, te da se sada grčevito bore za neku temu koju bi mogli iskoristiti u predizbornoj kampanji.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara smatra da je nakon izjave Ištvana Pastora medijima, ali i republičkoj agenciji za borbu protiv korupcije da njegova stranka neće učestvovati u distribuciji 160 miliona eura ekonomskog podsticaja mađarske vlade, neodgovorno i etički problematično tematizovanje ovog projekta u svrhu stranačke predizborne kampanje.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara podseća da je Ištvan Pastor javno izjavio da će se distribucija ovih sredstava putem konkursa vršiti transparentno i bez stranačke obojenosti.

Zbog toga tražimo da Ištvan Pastor javno objasni kako je moguće da su osnivači, članovi upravnog odbora i saradnici fondacije "Prosperitati" zadužene za sprovođenje konkursa za dodeljivanje sredstava sve sami članovi ili bliski saradnici Saveza vojvođanskih Mađara?

Kako je moguće da je izvršni direktor fondacije "Prosperitati" Juhas Balint mlađi ujedno i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu? Da li se u ovom slučaju radi o sukobu interesa?

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara poziva vojvođanske Mađare da uprkos svim navedenim nejasnoćama u što većem broju podnesu svoje projekte na već raspisane konkurse.

Ujedno ih obaveštavamo da je učešće na konkursima, kao i konkursna dokumentacija besplatna, te da se tekstovi konkursa i konkursna dokumentacija može pronaći na sajtu www.prosperitati.rs .

Pozivamo ih de na ne nasednu na pokušaje pojedinaca iz redova određenih stranačkih struktura koji za određenu novčanu nadoknadu nude svoju "pomoć" prilikom konkurisanja.

Pres služba Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara

Bečej, 5.02.2016. godine