Együttműködésről tárgyalva

2016. január 6.

 

Óbecse: Tárgyalt a VMDK és a VMDP elnöke

Forrás: Vajdaság Ma

Óbecsén tárgyalt a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke. A VMSZ elnöke - habár őt is meghívták - nem volt jelen a megbeszélésen.

Csonka Áron sikeresnek ítélte meg a tárgyalást, de - mint mondta - korai lenne még végleges megállapodást kötni a választásokat megelőzően.

Csorba Béla úgyszintén elégedett a mai megbeszélés eredményével, és sikeresnek nevezte azt, attól függetlenül, hogy senki nem volt ott a VMSZ képviseletében.

A két politikai párt elnöke bejelentette: folytatni fogják a tárgyalásokat, miután korábban már indultak koalícióban a 2008-as választásokon, méghozzá sikeresen. Ez még egy ok az optimizmusra, hangoztatta Csonka Áron és Csorba Béla. (RTV)

 

Forrás: Újvidéki Rádió

Foghíjasra sikeredett a Vajdasági Magyar Demokrata Párt kezdeményezése, ami arra irányult, hogy üljenek le a VMSZ a VMDK és a VMDP vezetői és beszéljék meg a délvidéki magyarok szempontjából érzékeny kérdéseket a küszöbön álló tavaszi tartományi parlamenti és önkormányzati választások előtt. Az óbecsei találkozón nem vett részt a legbefolyásosabb ottani magyar szervezet, a VMSZ küldöttsége. További részletek Ternovácz Istvántól.

 

  

Közös választási indulásra készül a VMDP és a VMDK
feró
Forrás: Magyar Szó online

A 2007-es Magyar Összefogás Koalíció pártjainak egyeztetését kezdeményezte nemrégiben a Vajdasági Magyar Demokrata Párt. A VMDK óbecsei székházában megtartott mai találkozón azonban csak a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének a képviselői jelentek meg, a Vajdasági Magyar Szövetség nem élt a lehetőséggel.

A két párt megbeszélésén a magyar területi autonómia kérdése, a kisebbségi akcióterv, a nemzeti tanácsokról szóló törvény várható módosítása, Szerbia alkotmányának megváltoztatása és a vajdasági autonómia kérdése is szóba került, de Csorba Béla, a VMDP elnöke szerint az egyik legfontosabb céljuk a vajdasági magyarok közjogi helyzetének az áttekintése volt, hiszen Szerbiának az EU-csatlakozási folyamatban elfoglalt tárgyalási pozícióján belül fontos kérdése az, miként alakul a vajdasági magyarság helyzete.

Csonka Áron, a VMDK elnöke a találkozót követően elmondta: több olyan közös szempont került felszínre, amelyeket érdemesnek találtak arra, hogy részletesebben is kidolgozzanak, ezért a jövő héten már kész elképzeléseket és javaslatokat szeretnének napirendre tűzni. Az elképzelések szerint a két párt közti konzultációk egy összefogásban is testet öltenek majd, így várhatóan a közelgő tartományi és önkormányzati választásokon közösen indulnak majd. A két pártelnök ugyanakkor kihangsúlyozta: a párbeszédre vonatkozó kezdeményezés továbbra is nyitott más magyar pártok felé is.

 

Egyeztetett a VMDK és a VMDP

Forrás: RTV

ÓBECSE -
Politikai együttműködés felújítására vonatkozó javaslattal fordult a VMDK és a VMSZ elnökeihez Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke. Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke válaszolt a felkérésre, ennek köszönhetően találkozót tartottak ma a VMDK óbecsei székházában.

 

Együttműködésről egyeztet a VMDP és a VMDK

Forrás: Pannon RTV

A 2007-es Magyar Összefogás Koalíció pártjainak egyeztetését kezdeményezte nemrégiben a Vajdasági Magyar Demokrata Párt. Ma Óbecsén találkoztak a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének a képviselői a VMDP tagjaival.

Az elkövetkező időszak számos változást fog eredményezni a vajdasági magyar közösség életében a VMDP és a VMDK képviselői szerint. Az Óbecsén megtartott találkozón elsősorban ezekről a változásokról esett szó. Csorba Béla, elnök, VMDP: „A célja éppen az lett volna, hogy a vajdasági magyarok közjogi helyzetét tekintsük át mindenekelőtt, de nemcsak ezt természetesen, ez lett volna az egyik legfontosabb cél, tekintettel arra, hogy az Európai Unió és Szerbia közötti tárgyalások, illetve Szerbiának az uniós csatlakozási folyamatban elfoglalt tárgyalási pozícióján belül nem mellékes, hogy hogyan alakul a vajdasági magyarság helyzete."

A megbeszélésen a magyar területi autonómia kérdése, a kisebbségi akcióterv, a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása, Szerbia alkotmányának megváltoztatása és a vajdasági autonómia kérdése is szóba került. Csonka Áron elnök, VMDK: „Számos olyan közös szempont és gondolkodás van, amit érdemes a továbbiakban kidolgozni, ezért azt beszéltük meg, hogy a jövő héten szintén találkozni fogunk kész elképzelésekkel, javaslatokkal, és az mentén megpróbáljuk a konzultációkat egy összefogásba ölteni, aminek a kicsúcsosodását valamikor a tartományi és önkormányzati választásokra várjuk."

A két pártelnök hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés továbbra is nyitott a többi magyar párt előtt is.

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél