Páll Sándor emlékezete

A délvidéki magyarság legbátrabb és legellentmondásosabb politikusa volt.

Hírnevét makacsságával, szívós kitartásával a háborús évek elején alapozta meg a belgrádi parlamentben, ahol törvénymódosítási javaslataival, folyamatos viszontválaszaival, csípős megjegyzéseivel, a háborús kormányt ostorozó, a szerb honatyákat nyelvük helyes használatára okító magatartásával, a nemzetkisebbségi pártpolitizálás új, addig nem tapasztalt magatartásmintáit kialakítva, pártjának, az akkor még egyetlen és egységes magyar szervezetnek: a VMDK-nak legnépszerűbb politikusa lett.

Emlékezetes marad a hadurakkal, a háború hiénáival a nyilvánosság előtt folytatott kíméletlen vitája. A délvidéki magyarság akkor zárta őt szívébe.

Nevéhez fűződik Óbecse és a környező települések utcái új elnevezésének kialakítása, ahogyan a magyarság zászlajának óbecsei városházára való kifüggesztése is.

Helytörténészként, művelődéstörténészként, tanárként, a szerb–magyar irodalmi kapcsolatok kutatójaként publikált írásaival, könyveivel a hely jó szellemét és a két szomszédos nép közötti igazi megbékélés ügyét szolgálta.

Ezért őrzi emlékét a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége.


János evangéliuma (Jn8, 31-32)

"Ha megmaradtok az én beszédemben, valóban az én tanítványaim vagytok; és megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket"

VMDK TV

 

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél