Új körzeti megbízott Észak Bácskára

 
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szeretné értesíteni a közvéleményt arról, hogy a folyamatos terepi munka során új megbízottat nevezett ki az Észak- bácskai körzetre Almási Szilárd személyében. Almási Szilárd nem ismeretlen név a délvidéki magyar közéletben, bátor és gerinces kiállásával méltón képviselte a magyar közösséget a szabadkai Városi Képviselő- testületben is.
 
Ennél fogva kellő politikai tapasztalattal rendelkezik a párt további szervezéséhez, elsősorban Szabadkán és környékén. Sok sikert és jó munkát kívánunk neki e feladat ellátása során!
 
 
Kiadó VMDK Press
 
Óbecse, 2021.04.26.
 

Izveštaj Evropskog parlamenta i američke administracije o Srbiji je veliki udarac za Vučićev autokratski sistem

Savez vojvođanskih Mađara i Pastor Ištvan  su otvoreno stali na stranu zataškavanja korupcionaških i mafijaških afera vladajuće stranke

Evropski parlament je usvajanjem izveštaja o Srbiji u potpunosti skinuo masku sa štetne politike režima Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS). Potvrđena je suspenzija demokratije, uzurpacija institucija, paralisanost rada parlamenta, fingiranje prošlogodišnjeg izbornog procesa, nedostatak  vladavine prava i pravne države, nepoštovanje osnovnih prava, izgradnja autokratskog režima, tesnih veza između podzemlja i vladajućih struktura, povećan nivo korupcije koja je prodrla u sve pore društva, udaljavanje od EU i evropskih vrednosti i sve veće okretanje prema Kini i Rusiji. Usvajanje izveštaja je stoga naneo veliki udarac za autokratski sistem Aleksandra Vučića i SNS, ali i njihovim unutrašnjim i inostranim partnerima.   

Potvrdilo se ono što Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) od početka govori: vladajuća garnitura (SNS, SPS, SVM) nema ni kapaciteta, ni znanja, ni volje za sprovođenje preko potrebnih reformi. Zanimaju ih jedino finansijska sredstva EU, bez usvajanja i primene evropskih vrednosti. 

Da je to zaista tako mogli smo se uveriti u danima koji su usledili po usvajanju izveštaja kada je zvanični Beograd, umesto suočavanja sa činjenicama za  Evropski  parlament i njegov izveštaj rekao da je pun laži i da se izgubio u vremenu i prostoru. Na njihovu žalost  iste ove ocene je sada potvrdila i administracija Sjedinjenih Američkih Država.

Za DZVM  je u ovom procesu posebno neprihvatljiva i odbojna uloga manjinske stranke na vlasti. Naime Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je odabrao da umesto podnošenja amandmana na poboljšanje položaja mađarske zajednice i manjinskih prava preko svojih predstavnika uloži napore na lobiranje i ulaganje amandmana za brisanje delova izveštaja koji se odnose na  sumnjive poslove vladajuće koalicije, povezanost sa mafijaškim strukturama i delima visoke korupcije kao što su Jovanjica, Krušik, Telekom, Savamala itd.

Po našem mišljenju time je Pastor Ištvan i SVM otvoreno stao na stranu zataškavanja mafijaško-korupcionaških afera ove vlasti što je za nas signal i dokaz da nema vrednosnih razlika među njima. Shodno tome je i usporavanje procesa priključenja Srbije Evropskoj Uniji i udaljavanje od evropskih vrednosti  njihov zajednički „rezultat“.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara smatra da podrška ovom i ovakvom režimu ne može biti primarni interes mađarske zajednice u Srbiji, Vojvodini. Zbog toga će DZVM kao jedan od osnivača Ujedinjene opozicije Srbije (UOPS) nastojati da sa svojim partnerima, nakon izborenih boljih opštih izbornih uslova, doprinese tome da što pre dođe do smene ove vlasti i promene sistema.    

Bečej, 1.04.2021.

DZVM Press  

Az Európai Parlament Szerbiáról szóló jelentése komoly csapás Aleksandar Vučić autokrata rendszerére

Pásztor István és a Vajdasági Magyar Szövetség nyíltan a szerbiai kormányzat maffia- és korrupciós ügyei takargatása mellett foglalt állást 

Az Európai Parlament Szerbiáról szóló jelentésének elfogadása teljes egészében lerántotta a leplet Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó Párt (SNS) kártékony politikájáról. Megállapítást nyert a demokrácia leépítése, az intézmények kisajátítása, a parlament sóhivatalt betöltő szerepe, az egy évvel ezelőtti választások hamissága, a joguralom és az alapjogok mellőzése, az autokratikus rendszer kiépítése, a hatalom és a szervezett bűnözés összefonódása, a korrupció burjánzása, az EU-tól és az európai értékektől való távolodás és Kína, valamint Oroszország felé fordulás. A jelentés elfogadása komoly politikai csapást mért Aleksandar Vučić autokrata rendszerére, de a belföldi és külföldi szövetségeseire is.

Beigazolódott mindaz, amit a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a kezdetektől mond: a jelenlegi hatalmi koalíciónak (SNS, SPS, VMSZ) se tudása, se akarata a szükséges reformok végrehajtásához. Csak az EU pénzek érdeklik őket, az európai értékek már nem számítanak!

Hogy ez valóban így van meggyőződhettünk a jelentést elfogadását követő napokban is amikor a hivatalos Belgrád a tényekkel való szembenézés helyett, hazugnak és idejét, helyét vesztettnek nevezte az Európai Parlamentet és annak jelentését.

A VMDK ebben a folyamatban különösen visszataszítónak és elfogadhatatlannak tartja a kisebbségi kormánypárt hozzáállását és ténykedését. Ugyanis nem azt az utat választották, hogy a tisztségviselőiken keresztül olyan módosító indítványokat kezdeményezzenek, amivel javítanának a délvidéki magyarság helyzetén, hanem inkább azon ügyeskedtek hogyan lehetne kitörölni a jelentésből azokat a részeket, amelyek rámutatnak a hatalmi koalíció kétes, maffia közeli és magas korrupcióhoz köthető ügyeket, mint a Jovanjica, Krušik, Telekom, Savamala stb.

Véleményünk szerint ezzel Pásztor István és a Vajdasági Magyar Szövetség nyíltan a szerbiai kormányzat maffia- és korrupciós ügyeinek takargatása mellett foglalt állást. Számunkra ez jelzésértékű és azt bizonyítja nincsen értékbeli különbség a SNS és a VMSZ között. Értelemszerűen Szerbia EU csatlakozásának lelassulása, társadalmunk erodálása és az európai értékektől való távolodás kettőjük „közös eredményének” könyvelhető el.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szerint egy ilyen rendszernek a támogatása nem lehet elemi érdeke a vajdasági magyarságnak. Ezért a VMDK mint az Egyesült Szerbiai Ellenzék alapító tagja azon fog dolgozni, hogy a jobb választási feltételek kiharcolását követően minél előbb igazi rendszerváltásra kerüljön sor.

Óbecse, 2021. március 31.

VMDK Press

 

Táblarongálás Bocsárnál

2020. szeptember 16.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a legerélyesebben elítéli Bocsár település magyar nyelvű feliratának megrongálását. Követeljük a rendőrségtől és az ügyészségtől vizsgálják ki az esetet, kerítsék kézre az elkövetőket és példás büntetésben részesítsék őket.

 

 

Mint ismeretes a napokban Antalfalva, Cserépalja tábláit rongálták meg, majd ezt követően ismeretlen tettesek megrongálták Kosztolányi Dezső szabadkai mellszobrát.

Mindezt összegezvén, számunkra ez az esemény sorozat arra utal, hogy a mesterséges "soha jobb viszonyok" harsogása alatt a továbbiakban is olyan erők húzódnak meg, amelyek a vajdasági magyarság kirekesztésén, megfélemlítésén fáradoznak.

A VMDK számára ez elfogadhatatlan és minden jogi / politikai lépést megteszünk az ilyen esetek felszámolására. Tisztelettel  megkérünk minden polgárt a továbbiakban is jelezze a VMDK-nak ha ilyen vagy hasonló jogsértő esetekkel találkoznak.  

Felháborodott polgárok jelezték a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) felé ismételt településtábla rongálás történt Bánátban. Ezúttal Bocsár magyar nyelvű felirata lett átfestve ismeretlen tettesek részéről. 

Közlemény

2020. szeptember 13.

Ismeretlen tettesek péntekről szombat virradóra megrongálták Kosztolányi Dezső szabadkai mellszobrát.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a legerélyesebben elítéli Kosztolányi Dezső szabadkai szobrának megrongálását.

Követeljük az illetékes hatóságoktól, elsősorban a rendőrségtől és az ügyészségtől, az elkövetők gyors felkutatását és példás megbüntetését.

 

VMDK Press

 

A LEGITIMITÁS NÉLKÜLI HATALOM LEBŐGÉSE

2020. szeptember 12.

Mint ismeretes az illegitim választások után, hosszas várakozást és huzavonát követően a VMSZ-SZHP koalíció kezébe került a községi hatalom. Az alakuló ülésen már lehetett sejteni, hogy nem egy dicső korszak kezdődik, hiszen a felterjesztett személyi megoldások láttán nem lehetett tudni, hogy kinek van rosszabb káderállománya. Az eredeti szerb haladóknak, vagy a haladók magyar tagozatának. Hogy a rosszabbnál van még rosszabb, meggyőződhettünk Zenta város napján. A zentai községi képviselő-testületet alkotó huszonkilenc megválasztott képviselőből mindössze tizenhárom jelent meg a szeptember 11-i díszülésen, amelyen átadták a város idei nyilvános elismeréseit. A Szerb Haladó Párt egyetlen egy képviselője sem jelent meg a díszülésen, míg a Vajdasági Magyar Szövetség tizenhárom képviselőjéből kilenc volt jelen. A határozatképességet a cserepadon ülő Polgári Mozgalom Zentáért és az Együtt a Jobb Zentáért képviselői biztosították. Megjelenés tekintetében a zentai csata emlékművénél megtartott koszorúzás is igen foghíjasra sikeredett, így még nagyobb volt a legitimitás nélküli hatalom lebőgése.

Mindezzel bizonyítást nyert az alkalmatlanságuk és politikai éretlenségük. A község polgárai pedig foghatják a fejüket, hiszen mire is számíthatnak tőlük a továbbiakban, ha egy díszülést sem képesek méltó módon megszervezni? Jelen helyzetben az egyedüli megoldás az illegitim hatalom távozása és új, tisztességes választásokon megválasztott vezetők kinevezése.

 

Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Zenta

Néppárt Zenta

Zenta a Diktatúra Ellen

 

 

 

 

VMDK - TV

BELÉPÉSI NYILATKOZAT

Hívjon bennünket

My status

Hírlevél